För drönare i Sverige
Nyheter 0

Olagligt med drönare i Sverige

Högsta förvaltningsdomstolen väljer nu att lyssna på datainspektionen och kräver tillstånd för att flyga drönare med kamera, då de anser att detta räknas som kameraövervakning oavsett syftet med kameran. Eftersom i princip alla drönare som säljs och används har en kameras så stoppas nu en hel industri i Sverige.

Drönar-racing (drone racing) som det i resten av världen just nu investeras flera miljoner dollar i och beräknas bli nästa riktigt stora sport blir plötsligt en olaglig verksamhet i Sverige.

Tillverkarna DJI och GoPro som precis släppt nya versioner av sina kameradrönare blir värdelösa i Sverige. Vad händer med alla som precis investerat i de? Får man pengarna tillbaka eller ska de kastas?

Drönare som kan användas i kris, för livräddning och andra insatser får också problem att verka i landet.

Och inte minst filmindustrin blir lidande av detta nya lagkrav.

Vi tycker det är synd att de som tar fram dessa nya lagar bevisligen inte har en aning om vad det är de sitter och tar beslut kring. En drönare med kamera behöver inte komma många meter upp i luften innan personerna på marken blir omöjliga att identifiera eller att det ens går att se att det är människor. Lagstiftarna verkar leva i någon fantasivärld baserad på Hollywood-filmer där kamerorna har både obegränsad zoom och upplösning. En kamera i luften är tydligen kränkande medans alla nere på marken får går omkring med kameramobiler i fickorna.

Vi har många synpunkter gällande detta nya lagkrav, hör gärna av er med era egna!

Texten uppdateras löpande.

Källa/Mer information: hogstaforvaltningsdomstolen.se

Andra artiklar