För drönare i Sverige
Nyheter 0

Mavic 2 är här – med Zoom eller Hasselbladskamera

DJI har nu kommit med två nya drönare. Mavic 2, i 2 olika utförande. Mavic 2 Pro och Mavic 2 Zoom.

Mavic 2 Pro:

Den har nu en kamera från Hasselblad, med en sensor på 1″. (CMOS 20 MP 1″ Sensor)
Med bländare på f/2.8.-f/11. Du kan få ut en 10-bitars Dlog-M Colour profile, eller om så vill, en 10-bit HDR Video.
Givetvis filmar den i 4k.

Mavic 2 Zoom:
Den har en kamera med mindre sensor. 12 MP 1/2.3″ CMOS Sensor.
Men du kan med en funktion skapa en 48 MP bild, som kallas Super Resolution Photo.
Givetvis filmar den i 4k.
Och den stora skillnaden –  den har optisk zoom. Du kan zooma x4 och i mjukvaran kan du skapa något som kallas för ”Dolly Zoom”. Du flyger åt ena hållet och zoomar åt det andra och får en rätt härlig känsla i åkningen.

Båda drönarna har videosändning i 1080p upp till hela 8 km räckvidd. Flygtiden är hela 31 minuter. Fler sensorer som förhindrar kollisioner, och en funktion där du kan ta ”hyperlapse” –  en typ av timelapse, med förflyttning samtidigt, där du kan välja olika.

Drönarna är snabbare än tidigare – flyger upp till 72 kph så länge det inte är motvind, ja, eller medvind, dvs uppmätt i stilla väder så att säga.
Båda stödjer H.265/HEVC video-codec, som har 50 % mer ”innehåll” än föregångaren H.264.

Priser:
I skrivande stund på lanseringsdagen den 23 augusti kostar Mavic 2 Pro: 1449 Euro och Mavic 2 Zoom: 1249 Euro.
Till båda går det att köpa ett så kallat ”combo-kit” som ger dig väska och 2 ytterligare batterier och extrapropellrar. Det kostar 319 Euro.

Några spontana tankar från oss på Drone Sweden:
Hasselblad är det märke som astronauterna hade på sina kameror när de klev runt och fotade på månen. Så högt når inte drönaren, men helt klart, visst blir man varm om hjärtat när man ser detta anrika märke! Det är förstås typiskt att man försätts i ett svårt val där man måste välja bort något. I det här fallet – Zoom med sämre kamerasensor – Eller en bättre kamera, men ingen zoom-funktion. Man skulle ju vilja ha båda, men slippa köpa 2 drönare. Mavic 2 Pro blir däremot nu en riktig konkurrent till Phantom-serien, där Phantom 4 legat i topp i bildkvalité. Den kamera som du kan bära med dig är förstås alltid den bästa och här har Mavic-serien visat på sina fördelar eftersom den är ihopfällbar och lätt att bära med sig. Men vad händer nu med lilla Mavic Air? Den är ju egentligen mindre, men när man väl fäller ihop och jämför båda så är skillnaden ändå inte så stor. Mavic Air har hittills visat på mycket bra bildkvalité, men den har också fått kritik för att den flyger lite sämre när det är blåsigt och att räckvidden inte är lika lång som Mavic Pro. Mavic Air är däremot mycket bra om du ska flyga inomhus, eftersom den är mindre när den är utfälld och till skillnad från Mavic Pro 1 – har fler sensorer som kan hjälpa dig att undvika en krock. Nu utökas antalet sensorer på Mavic 2 dock.

Så vad kan vi ge för råd? Till dig som inte äger någon drönare alls – har du pengarna, är valet givet – En mavic 2, av något utförande som passar dig, inte fel!
Vill du passa på och spara pengar, så kommer det nu finnas många bra chanser till att få tag i en Mavic Pro 1 eller Mavic Air till ett bra andrahandsvärde. Det har helt enkelt kommit lite får många modeller, lite för tätt senaste tiden, att här kommer det gå att göra bra klipp på äldre modeller.
Äger du redan en Mavic Pro, är det då läge att köpa en ny? Irriterande nog kanske ja, för nu så är bildkvalitén enligt specifikationen så pass mycket bättre, att det inte är helt fel. Du behöver iallafall inte bli så ledsen ifall du kraschar din gamla.

Vi hoppas kunna återkomma med lite tester och jämförelser senare under hösten!

 

 

Andra artiklar