Precis när vi äntligen fått en lagändring som likställer kameran på en drönare med vilken annan kamera som helst, det vill säga att det återigen är tillåtet att filma och fotografera så länge du inte kränker någon, öppnar nu Transportstyrelsen upp för fler ändringar som kommer göra det lättare att flyga drönare i framtiden.

Just nu ser man över zonernas storlek kring flygplatserna, och man öppnar även upp för möjligheter att kunna flyga längre bort än 500 meter i framtiden. Lyssna på P1:s senaste reportage om drönare, som bland annat handlar om bilreservdelsfirman Mekonomen som testat transporter med drönare och med onlinePizza som provat att leverera pizza.

Lyssna på P1:s reportage här: Sveriges Radio

DRÖNARE KAN ANVÄNDAS TILL MYCKET

Idag används drönare inom Film och TV för att ta vackra landskapsbilder. Det är många som tävlar i drönarracing, en sport som bara växer och växer världen över. I Trelleborg inspekterar kommunen taken på sina fastigheter. Ett företag i Sverige har testat att frakta hjärtstartare i Norrtälje utifrån tidigare sträckor där vanliga ambulanser fått rycka ut, för att se hur mycket tid man kan spara med en drönare. Flera badplatser har utforskat möjligheten att snabbt kunna få ut en livboj över vattnet om någon hamnar i nöd. I medelhavet har man kunnat söka stora områden med värmekamera för att finna nödställda flyktingar och FN har utforskat tekniken för att snabbt kunna få ut mediciner och förnödenheter.

Rennäringen har nytta av drönare för att hålla koll på sina djur ute på fjällen. Det går att ersätta helikoptrar som idag osar flygbränsle och inspekterar kraftledningsgator i våra skogar, ett jobb som drönare lika gärna kan göra. Räddningstjänst kan snabbt få en överblick vid en katastrof eller skogsbrand och det finns försök där man låter vattenslangen flyga upp för att släcka höga byggnader. Polisen kan jaga skurkar eller kontrollera hastigheten när vi kör bil. Både Google och Facebook har en vision om att kunna ge folk tillgång till Wi-Fi på otillgängliga platser med hjälp av solcellsdrivna drönare.

Inom jord och skogsbruk ser man redan idag fördelarna, att få data om hur det växer, eller för att kunna sprida gödning eller ogräsmedel. DJI har redan tagit fram en drönare anpassad för detta. Intel har låtit ersätta fyrverkerier med drönare och har låtit både 100 och 500 stycken automatisk flyga i formationer över himlen till folks förtjusning. I en konceptvideo som spridits på sociala medier visas en drönare som du hänger matkassen på när du är på väg hem från affären och som sedan flyger efter dig på trottoaren.

Kanske kommer robotgräsklipparen få fler kompisar i trädgården. Drönare som klipper häcken, vattnar gräsmattan och kanske drönaren som målar om huset åt dig, (så länge den lovar att hålla färgen borta från dina fönster, såvida det inte kommer drönare som kan tvätta dem.) Och i brist på riktiga bin som ska pollinera kommer det minidrönare som flyger från blomma till blomma. Och vem vet om du behöver köpa liftkort i framtiden när du ska åka skidor? Drönaren drar dig upp för skidbacken och väntar sen på dig nyladdad när du kommer ner. Samma drönare kan du åka vattenskidor efter på sommaren.

Ideérna och möjligheterna är det ingen brist på – det är snarare regler och lagar som sätter käppar i hjulet för utvecklingen och blir den svåra nöten att knäcka.

KJELL ERIKSSON