Swedish Drone Cup 2016 är Sveriges första och största tävling för radiostyrda drönare!

Här finns all information om turneringen.

Swedish Drone Racing 2016


Allmän information:

Swedish Drone Cup 2016 innehåller 8 deltävlingar som kommer äga rum under våren och sommar på 5 olika orter runt om i Sverige. Varje deltävling har 2 klasser, Sportsman och Open.

Swedish Drone Cup är inte en elitsatsning utan snarare ett steg i att skapa en tävlingskultur och få nybörjare att prova på. Det är alltså inte ett forum för millimeterrättvisa utan fokus kommer att ligga på att ha roligt, lära sig tävla med de tillhörande rutinerna som finns och att hantera sin utrustning under strukturerade förhållanden.

Gå till dronecup.se eller besök tävlingens Facebook-sida för senaste informationen.


Regler:

Det blir en form av time trail i heat om tre piloter (eventuellt fyra beroende på intresset). Man flyger fyra varv runt banan och får en så bra tid som möjligt. Under dagen kommer fem heat flygas och piloternas tre bästa tider läggs ihop till en sluttid. Lägst sluttid vinner tävlingen. Om man kraschar stryks heatet. Det gäller alltså att få ihop minst tre heat utan krasch för att få ett slutresultat.

Domare:

Varje pilot kommer att ha en ”domare” som flyger med på samma frekvens. Domarens uppgift är att hålla koll på tiden med ett stoppur samt räkna hur många gånger en flagga eller gate missas. Varje miss kommer ge tex 5 sekunders tillägg på tiden. Om man flög fyra varv på 1:30 och missade två flaggor och två gates kommer ens sluttid alltså att bli 1:50. När man flugit klart sitt heat lämnar man sin quad i depån och sätter sig som domare i nästkommande heat. Detta gör att en tävling ej kräver funktionärer utan det räcker med att sex piloter är med. Tre som flyger och tre som håller koll på tid och antal missar.

Frekvenser:

Vid start kommer fyra stolar finnas märkta med de olika frekvenserna (5645, 5740, 5800 och 5860). Det är inte tillåtet att starta en vtx, oavsett frekvens, någon gång under tävlingen om man inte befinner sig vid sin stol/frekvens. När man anmäler sig kommer man behöva uppge vilken frekvens man helst vill använda. Arrangören kommer sedan dela upp samtliga anmälda i heat om fyra piloter. Vissa kommer självklart behöva byta frekvens, men tanken är att man skulle kunna använda samma frekvens under hela tävlingsdagen om heat-indelningen ej kommer att skiftas.

Ca 30 meter från pilotstolarna kommer startplattan finnas. Det är där man startar upp sin quad/vtx och även stänger av efter landning. Runt stolarna kommer en ”no vtx zon” finnas för att undvika bleedovers.

Sändare:
Det kommer vara rekommenderat att använda videosändare med max 250mW. Har man högre utteffekt kommer man tillåtas vara med i tävlingen men med brasklappen att om någon i samma heat upplever problem med videolänken kommer den med högre än effekt än 250mW få kliva åt sidan dvs avbryta sitt deltagande.
Av säkerhetsskäl kommer man inte få springa ut och hämta sin kraschade quad under pågående heat. Viktigt är att stänga av sin vtx direkt vid upphämtande, även att man inte befinner sig vid start/landningsplatta, för att piloter i nästkommande heat skall kunna starta upp och göra sig i ordning.

Poängräkning:

Sammanräkning för poängen i cupen kommer räknas på följande sätt:

Från placering 5 (50 poäng) och nedåt är poängskillnaden 5 och inte 10. Dvs..

Poängen baseras på de 5 bästa tävlingsresultaten av de 8 deltävlingarna. Vid lika poäng avgör den 6e deltävlingen.
Detta gäller för både Open och Sportsman. Det måste vara minst 4 deltagare som ställer upp för att klassen skall räknas (vid mindre antal kan klasserna slås ihop om samtliga deltagare är instämmande)


Klasser:

Sportsman är klassen för nybörjare.
Det viktigaste med denna klass är alla känner att de är välkomna. Detta är klassen som är utan krav på prestation. Det spelar ingen roll om man smäller rakt in i första gaten. Om platsen för deltävlingen tillåter en bana med alternativa slingor skall man försöka göra den lättflugen för nybörjarna.

Open är klassen för de med erfarenhet.
Här är tanken att det skall finnas rum för pressa materialet till dess yttersta gränser för att komma fram till vad som faktiskt ger en fördel. Då tävling med drones är en ny företeelse kommer ändå piloternas skicklighet vara det som avgör i slutändan.


Utrustning:

Videosändare med frekvenserna 5645, 5740, 5800 och 5860. Max 250mW rekommenderas.

Sportsman

Open

Detaljer som vinklade motorfästen, kameratilt via servon, aerodynamiska karosser mm kommer att vara tillåtet då det i dagsläget är svårt att avgöra vad som faktiskt ger en fördel.

Tricopters och hexacopters kommer vara tillåtna om dess storlek motsvarar en quad i 300 storlek eller mindre.


Datum:

Deltävling 1, Väsby: 16-04-2016
Deltävling 2, Löddeköping: 07-05-2016
Deltävling 3, Väsby: 21-05-2016
Deltävling 4, Påldalen: 18-06-2016
Deltävling 5, Vetlanda: 02-07-2016
Deltävling 6, Västerås: 06-08-2016
Deltävling 7, Väsby: 03-09-2016
Deltävling 8, Löddeköping: 24-09-2016


Anmälan:

Besök dronecup.se eller gå till Drone Cup på  Facebook för senaste informationen gällande anmälningar.