För drönare i Sverige
Drönare, Nyheter 0

Transportstyrelsen ger pengarna tillbaka

I efterdyningarna av Datainspektionen och Högsta Förvaltningsdomstolens beslut att hävda att en drönare ska anses som kameraövervakning, även om den som flyger inte alls sysslar med övervakning har myndigheterna blivit översköljda av medborgare som är arga och upprörda.  Transportstyrelsen som givit tillstånd till tusentals drönarpiloter har nu tvingats erbjuda återbetalning för de som fått tillstånd efter den 1 september 2016.

Det här betyder att ettt fullt fungerande tillståndsförfarande som byggts upp av Transportstyrelsen under flera år nu kommit i gungning.

För att få pengar tillbaka måste du skriftligen säga upp ditt tillstånd före sista december 2016. Hur mycket pengar Transportstyrelsen kommer att förlora på Datainispektionens beslut är ännu okänt, men om inget nytt händer kring tolkningen av kameraövervakningslagen kan det handla om flera miljoner kronor, då många drönarpiloter kanske väljer att inte förnya sitt tillstånd när det går ut.

Läs mer på Transportstyrelsens hemsida:

https://www.transportstyrelsen.se/sv/luftfart/Luftfartyg-och-luftvardighet/Obemannade-luftfartyg-UAS/information-om-aterbetalning-av-tillstandsavgift-uas/

Kjell Eriksson

Andra artiklar